september 18, 2021

Bert de Best: Spelersgroep en technische staf zien DSO met de week beter worden

Bert, hoe is het met je?
Allereerst bedankt voor de uitnodiging. Met mij gaat het prima, zowel in het voetbal als maatschappelijk.
We zijn gezond en dat is het belangrijkste.

Goede vakantie gehad?
Ik heb een prima vakantie gehad. In de buurt gebleven i.p.v. naar het buitenland en van het zuiden naar het noorden geweest. Ook best wel een actieve vakantie gehad, heel anders dan op het strand in Spanje of Griekenland. Maar ook nu, mij weer ontzettend goed vermaakt en genoten van alles. Accu is weer opgeladen.

Hoe bevalt het om weer aan het trainen te zijn voor echte wedstrijden?
Trainen met een competitievooruitzicht is natuurlijk geweldig. In de coronaperiode hebben wij als trainers onze uiterste best gedaan om goed en functioneel te trainen, maar het blijft surrogaat.

Of je nu traint in viertallen of met de hele groep is wel een verschil. Nu kunnen we weer ergens naar toe werken en werken doelstellingen. Het trainen met een groep zie ik als een proces en dat proces kan alleen goed en functioneel getraind worden als je ook daadwerkelijk met die groep gezamenlijk traint. Het is top om nu weer dat proces in te gaan en met de groep stappen te maken en daar enthousiasme in te zien.

Maar wat dacht je van de rest van de club, de kantine o.a. daar is het ook geweldig voor. Iedereen snakte er naar.

Twee jaar achter elkaar is het DSO niet gelukt de 1e klasse te bereiken, in hoeverre heeft het de moraal aangetast binnen de selectie?
Ik merk niets van het feit of het moraal is aangetast. Om de 1e klasse te bereiken moeten er veel ingrediënten aanwezig zijn in de groep. Er moet o.a. absolute toewijding zijn om het te bereiken. Het karakter van de groep moet goed zijn en uiteraard natuurlijk ook de voetballende kwaliteiten. Je kan nog zo`n goed voetballende groep hebben, maar als daar geen balans in is, gaat het niet lukken. Je moet dus als trainer altijd opzoek naar het beste team en niet het team met de beste voetballers.

Iets wat voor spelers soms, lastig te begrijpen is. Om succes te hebben, draait het om veel meer dan alleen om de voetballende kwaliteiten.

Hoe tevreden ben je met de voorbereiding en de eerste bekerronde?
Ik ben zeker tevreden tot nu toe. Ik kijk dan minder naar de uitslagen maar meer naar het proces. Ik zie steeds beter dat spelers met een visie/gedachte spelen. Wij willen op een bepaalde manier verdedigen, opbouwen en aanvallen. Dat was in het begin wel lastig voor de groep en zij speelden vooral op intuïtie. Wij trainen er veel op om dingen in te laten slijpen.

Het gaat nu goed en ik zie dingen terug komen in de wedstrijd en zie dat de spelers ook de afspraken bewaken m.b.t. de speelwijze. Tegen Nootdorp hadden wij een ketser, we gingen er terecht vanaf, maar voor ons een zeer nuttige wedstrijd. Deze wedstrijd hebben wij zeer uitgebreid nabesproken en de vinger op de zere plek gelegd. Deze wedstrijden zijn altijd nodig en nuttig om het proces te laten versnellen.

De volgende wedstrijd was de bekerwedstrijd uit tegen 1e klasser Valken ´68. Daar herpakten wij ons geweldig en speelden van minuut 1 tot minuut 93 zeer geconcentreerd op de afgesprokem speelwijze. We wonnen met 0-1. Een geweldige opsteker voor de groep na die zeperd tegen Nootdorp. We zijn er nog niet, één zwaluw maakt geen zomer, maar we zijn op de goede weg.

DSO is de afgelopen jaren steevast als grote favoriet gezien. Zie je je eigen team nog steeds als die grote favoriet voor de titel?
Ik vind dat wel wonderlijk, want je gaf zelf ook al aan dat het twee jaar achter elkaar niet gelukt is. Het heeft misschien te maken met de grote van de club. DSO is natuurlijk ontzettend groot en men koppelt daar direct een verwachtingspatroon aan vast. Ik kan nu niet zeggen dat wij de grote favoriet zijn. Aanvallend hebben we nog al wat ingeleverd. Het is een leuke, goede groep, maar iedereen moet wel binnenboord zijn. We hebben veel kwaliteit in bepaalde linies, maar de balans moet goed zijn, zowel aanvallend als verdedigend.

Hoe sterk is de poule waarin jullie zitten?
Het is naar mijn optiek een poule waarin ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Hoe sterk die is, kan je nu moeilijk zeggen vind ik. We zijn net een aantal weken bezig met de voorbereiding waarin ook veel gewisseld wordt.

Hoe sterk tegenstanders zijn, is moeilijk te zeggen. Natuurlijk lees ik ook verslagen van poule genoten en zie ik uitslagen, maar het blijft voorbereiden op de competitie.

Het geeft een indicatie, maar meer ook niet. Al die trainers die roepen dat ze nu in een hele sterke poule spelen vind ik zichzelf indekken en daar ben ik niet van. Het is een poule van ploegen die in de 2e klasse horen, te goed voor de 3e klasse, (nog) niet goed genoeg voor de 1e klasse.

De ploegen die promoveren hebben zich goed ontwikkeld naar het niveau van de 1e klasse, zowel voetballend als mentaal.

Wie zijn er volgens jou de kanshebbers?
Dit is net zo´n lastige vraag als de vorige. Eigenlijk zou jij mij die vraag na 5 a 6 wedstrijd in de competitie, nog eens moeten vragen. Dan zijn we al een tijdje onderweg en kan je een meer gefundeerd antwoord geven. Op basis van wat ik tot nu toe lees en hoor, zeg ik, UVS, SVC ´08, Docos en RCL. Nogmaals het is een indicatie op basis van vorig seizoen en de uitslagen van nu.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief