Tom Boks weer terug bij Schipluiden: De cirkel is, na 15 jaar, weer rond”

Nico Mos

Hij keepte bij Feyenoord en ADO in de jeugd. En voegde er top amateurclubs als Scheveningen, Westlandia en Kon. HFC aan toe. Dit seizoen keert hij terug waar het allemaal voor hem begon, al sluit, doelman Tom Boks (30), een terugkeer van de top amateurs niet helemaal uit.

Schipluiden – Tom kwam destijds over van ADO Den Haag naar Scheveningen.“Ik had, bij Scheveningen, geen haat-liefde verhouding met trainer John Blok, maar het echte vertrouwen als eerste doelman heb ik daar nooit gevoeld”, antwoordt Tom over zijn tijd bij Scheveningen.

Hij kwam destijds over van ADO. “De oudere spelers hadden toen zoveel krediet, dat ik dat eigenlijk niet terecht vond. We hadden overigens best een aardige lichting met jongen voetballers zoals: Wesley Goeman en Ferry de Jong. De tweede periode bij Scheveningen speelde ik (wel) als eerste keeper, maar voelde desondanks nooit echt het vertrouwen, wat Samir Beeldsnijders, in mijn eerste periode bij Scheveningen wel had”.

Uiteindelijk keepte Tom in zijn 2e periode drie seizoenen bij Scheveningen ( in zijn eerste periode één seizoen). “Na die eerste periode bij Scheveningen ben ik naar Westlandia vertrokken Maar Rob Meppelink, die mij haalde, vertrok in de voorbereiding naar Mexico. Trainer den Besten volgde hem op.

Die trainer was heel erg van het lopen. Ook de keepers. Zijn visie, zo fit worden t.o.v. je tegenstander, snapte ik wel, maar had als keeper daar echt minder mee. Na één seizoen vroeg Scheveningen mij weer terug en bleef er vervolgens dus 3 seizoenen, als heb ik daar toch een beetje de waardering gemist”.

Kon. HFC

“De Kon. HFC benaderde mij al, toen ik bij Scheveningen keepte. Ik dacht eerst spelen op zondag en dan helemaal naar Haarlem. Wel een club die in opbouw was en met een hele goede visie. Dat sprak mij erg aan, dus ik dacht praten kan altijd.

Mijn eerste gesprek met de trainer en keepertrainer gaf mij direct een goed gevoel. Ik had er direct een goede klik. In mijn eerste gesprek werd er niet eens over geld gesproken. Ik dacht, ik ga het proberen en dan speel ik mij misschien wel in de kijker bij een club uit de Bollenstreek.

Uiteindelijk heb ik het zo naar mijn zin gehad daar, dat ik zes seizoenen onder de lat heb gestaan. Ik was daar onbetwist de eerste doelman, heb daar alles gespeeld en heb het onwijs naar mijn zin gehad daar”.

Feyenoord en ADO

Tom vertrok op zijn 15e al naar de jeugd van Feyenoord. Ik speelde daar in de C1 in een bizarre lichting zoals: Bart Schenkeveld, Kai Ramstein, Gini Wijnaldum, Leroy Fer, Jordie Clasie, Jerson Cabral, Nelom. Uit die lichting hebben meer spelers het wel gehaald dan niet”.

Uiteindelijk heeft Tom 4 jaar bij Feyenoord gezeten en verkaste daarna naar ADO. “Het was enerzijds balen dat ik weg moest, anderzijds zag ik dat wel aankomen. Vanaf de B jeugd tot aan de eerste senioren selectie heb ik bij ADO Den Haag gezeten. In de selectie was ik derde keeper (Tom had Zwinkels en Coutino nog voor zich) in het jaar met Bulikin, Immers, Verhoek etc. John van de Brom was toen de trainer.

Maurice Stein was mijn jeugdtrainer bij de B jeugd. Ook haalde hij mij vervroegd nar de A jeugd en vervroegd naar Jong ADO en schoof mij door naar de selectie. Met Maurice had ik echt een hele goede band. Ik zat anderhalf jaar als 3e keeper bij de selecte, maar wilde graag iedere week keepen en eerste doelman zijn”.  Als keeperstrainer bij ADO had  hij eerst René Stam en later Max de Jong.

Schipluiden

Tom keert na 15 jaar terug bij Schipluiden, waar het allemaal begon.”Ik speel nu 3e klas en kon mij geen voorstelling van maken hoe dat zou zijn als je jarenlang in de top hebt gespeeld. Nou als keeper valt dat meer mee, dan als speler denk ik. Het is wel schakelen vooral op het mentale aspect. De drive en wil om te presteren is uiteraard minder als in de top van de amateurs.  Ik zie wel veranderingen en ben wel tevreden hoe het nu gaat. We zitten in een leuke poule vol derby’s zoals: Verburch, Lyra, Ariston’80, Naaldwijk en KMD.

Ook Duindorp SV , waar mijn vroege team maat bij Scheveningen, Ferry de Jong speelt”. Benjamin v.d. Zwam is daar de trainer. “We hebben een goede klik met de trainer en voelen aan welke kant hij op wil. Het is alleen balen dat we momenteel erg veel blessures hebben. Van de 42 selectie spelers bij aanvang van de competitie, staan er nu nog maar 18 op de training. We mikten op een nacompetitie plek, maar of dat nu nog haalbaar zal zijn, kan ik echt niet zeggen”, aldus Tom Boks, die een terugkeer naar de top amateurs niet helemaal uitsluit.

About Post Author

Deel dit bericht

Laatste berichten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief